tisdag 19 juni 2012

Det kommer mera...


Tomt var det här, men det kommer mera så småningom. Ska väl uppdatera nedladdningslänkarna också, det lutar åt Mediafire eller Rapidshare. Ha förtröstan...

26 kommentarer:

  1. Lasse Fagerberg27 juni 2012 kl. 10:28

    Sture med läppen? Fanns bandet i Karlskrona i mitten av 80-talet? I så fall har jag tre rullband med inspelningar från Voice-studion.
    Ska i veckan överlämnas till Voice-teknikern Stefan Lindberg för att räddas till eftervärlden.

    Lasse Fagerberg

    SvaraRadera
  2. Det stämmer bra, det. Vi var i Voice-studion vid två tillfällen, 1984 och 1985 har jag för mig. Finansierat av Studiefrämjandet, denna fina kulturmecenat.

    Hur många som skulle välja ordet "räddas" i sammanhanget vet jag inte, vill man vara snäll kan man säga att det lät bra med tanke på förutsättningarna och det var kul att spela in i en riktig studio. (Hur kul Stefan tyckte det var vet jag inte, det är väl i och för sig inte varje dag man får micka upp dammsugare och oljefat... minns att han inte var förtjust i basspel med plektrum. Dock verkade han gilla det sinnesslöa slidesolo jag lade på en låt. En blandad upplevelse, förmodligen.) Kommer i alla fall ihåg att en närradio i, möjligen, Nättraby spelade två låtar från den första Voice-inspelningen med kommentaren "jävligt bra" eller nåt i den stilen. Men nu är det bäst att hålla igen lite med minnena, så att det finns nåt kvar att berätta när det blir dags att skriva om Sture med Läppen nån gång runt 2019.

    Slutmixen från de inspelningarna kommer i alla fall att läggas ut här så småningom (dvs runt 2019).

    SvaraRadera
  3. För övrigt kan meddelas att signaturen lbofh ovan gjorde ett litet men dock avgörande pålägg under den andra Voice-inspelningen.

    SvaraRadera
  4. Lasse Fagerberg28 juni 2012 kl. 08:52

    Va gott. Har hittat en kompis till en Jörgen Lindgren som tydligen var med i "Läppen".
    Övriga band som finns bevarade är:
    Hangover, Spectrum (Jämjökillar tror jag), Tyron, Thielemans Blues Band, The Big Gundown, Sub T Pell-Mell Band, Big Rolf Blues BAnd, Banzai, Alliance och Desperados. Så är det någon som har koll på någon eller några som ingick i banden så mottages det tacksamt.

    SvaraRadera
  5. Förutom jag och Jörgen så ingick Klas Ljungkvist och Per Balazsi i Sture med Läppen, samt (under en tid) Magnus Forsbrand.

    Thielemans Bluesband var rätt stora lokalt, tror att en av de som var med hette Mikael (?) Jendland. De fanns med i en fotokatalog som musikföreningen NOISE gav ut 1982, jag har den hemma nånstans så jag kan kolla där. Tyron var från Ramdala, tror jag, har för mig de hette Rampant innan. Satsande hårdrockare; vet inte mer om dem. En av gitarristerna i Big Rolf Blues Band hette Roger Olsson, jag delade lägenhet med honom under studietiden men har ingen aning om var man kan få tag i honom idag. De andra bandmedlemmarna minns jag bara som Bosse, Big Rolf och Vallan. Big Rolf själv var senare sångare och munspelare i nåt annat lokalt band; Vallan spelade trummor i Processionsministeriet (Procession M).

    Inget av detta är nog till nån direkt hjälp, är jag rädd för...

    SvaraRadera
  6. Lasse Fagerberg2 juli 2012 kl. 14:24

    Allt är till hjälp. Ett litet halmstrå där och ett där så har man snart en hel stack (dock inte Marshall)Jendland kommer jag ihåg nu när du skriver det. Och jag har också Noise-katalogen hemma, är själv med i den. Var med i en grupp som först hette Kom och Skräm Mig och senare Jazzå. Har naturligtvis tänkt kolla den, men det är ett antal av de här banden som inte finns med där. Sen var det nog inte studiefrämjandet utan TBV för det var där jag hittade banden.
    Så bara fortsätt med tankar om du kommer på nåt mer.

    SvaraRadera
  7. Jazzå minns jag, men tror aldrig att jag såg er. Var inte Lasse Carlsson, sedermera UDG, med där också? Sankt Göran & Staken startade väl ett par månader för sent för att vi skulle kunna komma med i katalogen.

    Minnet kan vara förrädiskt ibland, men jag är rätt så säker på att vi fick studiotid via Studiefrämjandet eftersom vi hade "studiematerialet" "80-talets sound", som Studiefrämjandet gav ut. (Naturligtvis repade vi bara som vanligt på "lektionerna".) Hur banden sen har hamnat på TBV kan man väl bara spekulera om. Kanske hade vi cirkel på TBV efter Studiefrämjandet? Det har jag i så fall absolut inget minne av.

    Big Rolf Blues Band hade en sångare vid namn Lasse Nilsson(?) ett tag också, men jag tror inte han var med så värst länge. Och så får jag för mig att "Vallan" möjligen, möjligen hette Lars-Göran Svensson eller Nilsson eller nåt i den vägen. (Besvärliga namn att spåra, Olsson, Svensson och Nilsson...)

    SvaraRadera
  8. Lasse Fagerberg3 juli 2012 kl. 11:20

    Jodå, Lasse Carlsson var med på trumpet, anders Alsén spelade bas och Bitte Appelqvist på gitarr. Själv hette jag Andersson på den tiden och spelade trummor. Fick första spåret från Stefan i går kväll. Thielemanns, lät riktigt bra och det är bara rakt av från bandet utan någon som helst efterbehandling. Så det ska bli spännande att höra resten. Tyvärr är det bara Thilemanns som är med i Noisekatalogen men därifrån har jag i alla fall namnen på dem. Med lite spridning och tid ska jag nog få tag på resen också, eller åtminstone tillräckligt med namn.

    SvaraRadera
  9. Sture med läppens låtlista som är "räddad"
    Herman
    Spank
    St Vazaire
    Depressive night
    Determination
    Gummi
    Historiens soptipp
    Ingenting mer
    "en odöpt låt"
    Nu återstår bara för Stefan att remastra dem.
    Han har gjort några redan med en annat band och det blir en avsevärd skillnad i ljudkvalitet.
    Allt det samlade materialet kommer sedan att, förmodligen, läggas upp på en sajt så att intresserade kan lyssna och ladda ner.
    Har fått tag på nästan hälften av bandmedlemmarna nu. Så resten ska nog komma fram snart de också. Det ena namnet ger det andra.
    När du angav namnen på medlemmarna i Sture m läppen så skrev du "förutom jag"....
    Vem är jag?

    SvaraRadera
  10. Jag är jag, dvs Olof Öberg.

    Ja, de låtarna var väl vad vi spelade in under två olika tillfällen. "En odöpt låt" har jag dock ingen aning om vad det kan vara. Och "Gummi" är ingen låt, det är flitige kommentatorn lbofh på denna blogg som säger en replik (som sedan blev inledningen till "Ingenting mer").

    SvaraRadera
  11. Jag hade kontakt med Per Balazsi 2007 via en blog. Kan det vara samme kille som nu är CFO på ICA-banken?

    Bandmedlemmarna och deras entourage var ju rätt välartade, dvs det har gått rätt bra för dem.

    SvaraRadera
  12. Ja, inte har vi (för)blivit några rock'n'roll animals direkt. Redan på den tiden stod det väl en doft av de fina salongerna kring en Sture-spelning. Trots de "farliga", "utmanande" låttexterna om spanking, Kaisers von der Nacht och dekadenta resor till St Nazaire. ALLT och ännu mer kommer att avslöjas på denna blogg inom, säg, tio år.

    SvaraRadera
  13. När det gäller medlemmar i Sture med Läppen får man inte, vilket jag tycks ha gjort fram tills nu, glömma Conny Klack. Finns inte på några officiella inspelningar, men en mycket viktig katalysator i bandets begynnelse. För den som händelsevis råkade se spelningen i Lyckeby då han stoltserade med blåsprayat hår torde han också ha framstått som den i bandet som var mest Wild, i så gott som helt frånvarande konkurrens visserligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Under Sture MLs storhetstid var jag polare med Klas lillebrorsa och vi var inbitna Sture MLfans. Jag är lycklig ägare till bägge demotejperna, men tyvärr är de rätt slitna nu efter 25 år och hårt lyssnande. Förutom demolåtarna hade jag ytterligare 3 låtar/ utkast till låtar på kassetband som jag inte tror var inspelade i studio. Jag tror de hette "Buskarna på Wemö", "Arne Månsson" och "Bauta". Jag tror att det var den ovan nämnde Conny Klack som stod för de vokala insatserna och kanske var det Sankt Göran och Staken och inte Sture ML. Jag undrar om inte en live-version av Lädernunnans "Ensam inatt" fanns på en tape från New Era Productions som jag tror Sture ML var med i då de hoppade av från Noise. Jag tror inspelningen var från en legendarisk spelningen på hattfabriken tillsammans med The Odds och Agent Orange, där bla Klas ingick. Legendarisk får spelningen sägas var då det blev ett himla rabalder i lokalpressen då The Odds under sin spelning körde den tecknade erotiska versionen av "Snövit och de sju dvärgarna" på en filmduk bakom sig. Ett annat diffust minne är att jag tror att "Historiens soptipp" eller "Smisk på stjärten" (den heter så på min demo - jag antar att det är "Spank")spelades på Lilla Bommen i Sveriges radio av Lars Aldman. Angående de andra banden tror jag att Magnus Möller (senare "The Beer Patrol") sjöng och spelade gitarr samt att Sven-Gunnar Petersson spelade i Alliance. Jag tror han är yrkesmuskiker och bla spelar med Tommy Nilsson. Det blev en del ...

      Radera
    2. Hattfabrikspelningen: Det var på den tiden som feministerna upprördes över att porrfilmen visade en akt a la doggy-style. Och det var jag som skickade in insändaren till BLT i syfte att få konserten bli kontroversiell. Klas fick gå och be om ursäkt efteråt. Spelningen gjordes 4/1-86.

      Jag skickade även kassetten tillsammans med 20 kr och boken How to Win Friends and Influence People till Lars Aldman så att han kunde spela Sture med läppen.

      Värst vad provokativ man var som ung.

      Radera
    3. Ja, det där med att Klas fick be UDG om ursäkt tror jag att jag minns. De hade ju hållit på länge med att bygga upp sitt goda namn och äntligen fått tillgång till sin egen teater på Hattfabriken.

      Radera
  14. Just ja, "Smisk på stjärten" känner jag igen... det är naturligtvis den som hette "Spank" vid inspelningen, "Spanking" var arbetsnamnet har jag för mig. "Smisk på stjärten" är ett lite roligare namn.

    Jag har en hel del Sture ML-inspelningar utöver de två demosarna, mest live- och replokalsinspelningar men även en studioinspelning vi gjorde med "Habbe" i en replokal på Sjöbladsskolan. Däremot är jag osäker på om jag har "Buskarna på Wämö" och "Bauta"... men man kan mycket riktigt höra Conny Klack på den inspelningen, samt Klas och Jörgen. Det var själva startskottet för Sture med Läppen, de tre satt hemma hos Klas sommaren... ja, det bör väl ha varit 1982, sommaren efter nian... och tramsade ihop en del låtar. "Bauta" som figurerar i de flesta var en snubbe som gått i samma högstadieklass som vi andra. Vid nåt tillfälle tjoar Conny Klack nåt om "Sture med läppen", och det blev bandnamn när det hela senare på hösten/vintern blev ett "riktigt" band. Sture ML och Sankt Göran fanns sen parallellt ett tag, Klas och jag var med i bägge fast jag bytte till bas i Sture.

    När det gäller spelningen på Hattfabriken behöver jag inte lägga till nåt, det var precis som du beskriver det. (Jag har förresten en inspelning av hela tillställningen, även med The Odds och Agent Orange... och några minuter av Arado Flugzeugwerke.) Det där med porrfilmen var för övrigt lite intressant: det stod nämligen på affischerna inför spelningen nåt om att "porr" skulle förekomma. Därför kom ett antal mödrar med små barn från nån aktionsgrupp mot porr till spelningen, de väntade bara på ett tillfälle att få protestera mot att arrangörerna visade porr för barn och tåga ut. Vilket också skedde. Om jag minns rätt blev det dock inga skriverier i pressen först, så en person i kretsen kring Ny Era skrev en egen indignerad insändare i lokalpressen för att det skulle hända nåt. Och, rätta mig om jag har fel, men var det inte självaste lbofh (flitig kommentatör här) som låg bakom den insändaren? Det var i alla fall han som skickade arga brev till Lars Aldman på Bommen, med medföljande Ny Era-kassetter. Aldman var väl mindre förtjust över de kritiska breven, men spelade trots det "Historiens soptipp" i programmet. Som ett exempel på "den nya vänstern" inom musiken, eller nåt sånt. Man hör väl det man vill höra. Men lbofh kanske kan berätta mer om detta.

    Det mest legendariska Sture-giget var väl annars "skrotgiget" i Gräsvik; Ballen var upptagen på annat håll, så vi andra triggade synt och trummaskin och slog på en massa skrot. Jag hade en gammal akustisk gitarr som gick i backen så att flisorna rök. Någon videofilmade hela spelningen, men missade visst gitarrkrossandet... såg aldrig själv videon. Sen var det också spelningen på Stortorget, som polisen avbröt innan vi var klara med den första låten. Fast alla såna här minnen borde egentligen hamna i en "riktig" bloggpost...

    SvaraRadera
  15. Arne Månsson var förresten teknologilärare på Chapmanskolan. Ingrid Palmlöf, som också var med i texten, var lärare i engelska. Hela konceptet var en skamlös stöld från Gudibrallans "Sven Andersson", som i sin tur var en försvenskning av "Cadillac". Vi var modiga nog att spela låten i Hoglands Park, och jag minns att ett antal teknologie studerande satt på raden längst fram och skrek av glädje.

    SvaraRadera
  16. Missade lite igår då jag i mitt lätt exalterade tillstånd över att då jag googlar Sture ML "out of the blue" får napp. Magnus Möller spelade givetvis inte gitarr i Alliance men i The Big Gundown.
    Spelningen på Stortorget minns jag med viss besvikelse då polisen avbröt innan den riktigt kommit igång och Sturespelningarna duggade inte så tätt.En Sture spelning var inte enbart en rockkonsert utan mer som en happening där oftast något utflippat inträffade. Vi hängivna unga fans från södra förorten Lyckeby fattade nog inte att det var på riktigt då Jörgen sa "Men se är det inte fjärsman som kommer?" utan trodde att det ingick i showen. Jag har för mig att spelningen var på en söndageftermiddag så det var inte mycket annat än att ta tolvans buss till Lyckeby igen efter en halv Sture låt. Var det inte St Vazaire med Klas på sång och Jörgen på klarinett? Men som Lundell senare sa "En inställd spelning är också en spelning".
    Bluffen med insändarna efter Hattfabriken hade jag inte en aning om.
    Förutom Bauta skrev inte Conny Klack någon låt om någon tjejklasskompis med Gessle-frissa? Kanske var det någon skoluppsats eller något i den stilen, minnet sviktar. Börjar likna Bellmans persongalleri...

    SvaraRadera
  17. Sviktande minne? Du minns ju sjuuukt mycket. Jodå, Conny Klack skrev uppsatser som drev vår svenskalärare till förtvivlan. Lagom till avslutningen i nian renskrev jag dem på maskin, med alla stavfel intakta, och med kommentarer som av en överväldigad litteraturkritiker. Sen fick hon en kopia i sitt postfack. En uppsats hette nåt i stil med "Min Prao", kanske var det den som fick lärarens koncisa omdöme "denna uppsats är ännu värre än den förra", och det hela kulminerade med "Vad har hänt Marie-Louise femton år". Ämnet var ett av flera givna, men händelsevis hade vi en Marie-Louise i klassen så Conny blev inspirerad till att skriva om henne. Det var ett eländes elände, som slutade med att hon blev dödad av en "neckrofil". Omdöme: "MYCKET onödigt och dumt att skriva om 'vår' Marie-Louise. Omoget!" Och det kan man ju hålla med om.

    Det var ju mer än 25 år sen, så minnet kan bedra, men jag har för mig att vi planerade att spela två låtar på torget: "Lost in the city dump" och "S:t Nazaire". Vill också ha det till att det var i den ordningen, dvs att vi aldrig hann börja på "S:t Nazaire". Men jag kan minnas fel.

    SvaraRadera
  18. Har varit i garaget och letat fram mina Sture ML demos, tyvärr ingen bandare att lyssna på. Bleknade, garagedoftande omslag. Den första numrerad med no 45 med en bild på Fredrik von Gerber, andra trummisen i Noice, iförd spandexdräkt från någon gammal Okeyblaska. Den andra icke-numrerad men märkt med NEP 1 och som omslag ett tecknat manshuvud med ett lokomotiv som högeröra ("Som en man, som ett tåg", Brända Barn).

    Sen var det det där med porren...Uppfattade alltid Sture som ett aningen litterärt bevandrat band och jag har alltid trott att titeln "Smisk på stjärten" var från Orwell´s 1984. Var därför tvungen att bläddra igenom den och hittade i 2:a delens 3:e kapitel några rader om Pornosek, en sektion där man tillverkad småskrifter i förseglade paket som hette "Smisk på stjärten" eller "En natt i flickskolan" och liknande för distribution till folket. Hur var det? dekandens, dekadens...

    Såg diskografin över kassetter. Gjordes inte en video också på Depressive nacht inspelad på en soptipp (Bubbetorp?)?

    Bland övriga kassetter hittade jag en låt med Agent Orange "Golden grave", tyvärr inget mer.

    Får fixa en bandare...

    SvaraRadera
  19. Hehe. Det var tydligen mina omslag du fick på din lott. Vi gjorde varsin version, så det fanns fyra eller fem olika för varje demo tror jag. Mannen med loket var en rebus jag klippte ut från en engelsk tidning, lösningen var "Engineer". Skickligt att pricka in både Gerber och Okej.

    Det är mycket möjligt att det gjordes en video men det har jag inget minne av, så jag var nog i så fall inte med. Jag har också hört rykten om en spelning på Forsbrands studentfest, som jag definitivt inte var med på, så det verkar ha försiggått en del Sture-aktiviteter utan mig. Från augusti 1984 bodde jag i Växjö och var bara i Karlskrona på helgerna.

    Vad gäller "Smisk på stjärten" kan det ha varit ett gemensamt beslut att döpa om låten till det, det kan också ha varit jag som kallade den för det på mitt omslag. Tyckte alltid att "Spanking" var en lite jönsig titel, det var Klas som tyckte det var spännande med S&M-anspelningar. Och nog var jag hyfsat litterärt bevandrad, men "1984" har jag fortfarande inte läst, så antingen var det en lyckoträff eller också var det trots allt nån av mina bandkollegor som döpte om låten. Det senare är kanske det mest troliga. "Spanking" var i alla fall låtens vanliga(ste) namn.

    SvaraRadera
  20. Allt, nästan, om de gamla banden finns nu på:
    http://www.fagerart.se/gamlavoiceband.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul, tack! (Även om en viss "Sven Wallman" hamnat i listan över medlemmar istället för mig...)

      Radera
  21. Är åtgärdat nu.

    SvaraRadera